Register SEKARANG untuk menangi Shawl Pleated
Manfaat Senyum!

 

Assalamualaikum & Salam Sejahtera kepada semua pembaca!

Kepada yang belum senyum harini… MARI SENYUM! Perkongsian kali ini, Wardahku nak kupaskan tentang manfaat dan kebaikan yang kita semua boleh terima dengan hanya SENYUM.

Kita dilahirkan dengan kebolehan untuk tersenyum, tetapi semakin meningkat usia kita, kita semakin jarang tersenyum.

Research menunjukkan bahawa kanak-kanak tersenyum pada purata 400 kali sehari, berbanding dengan purata orang dewasa yang tersenyum gembira sebanyak 40-50 kali sehari dan orang dewasa biasa yang tersenyum hanya 20 kali sehari.Photo by Anna Shvets from Pexels

 

Terkejut kan?! 

Senyum dapat menceriakan hari-hari anda dan juga orang sekeliling kita.

Senyum juga dapat menambahkan rasa kasih sayang dan ramah terutamanya dalam perhubungan kita yang hidup dalam bermasyarakat.

Jum kita mula kupaskan tentang MANFAAT SENYUM ….

 1. Melegakan Kesakitan

  • Percaya atau tidak, senyum yang baik melegakan beberapa sakit atau sakit badan. Seperti yang dinyatakan di atas, ketawa juga mencetuskan pembebasan endorfin - bahan kimia semulajadi badan yang baik. Ketawa sebenarnya adalah ubat terbaik, kerana ia membolehkan badan menghasilkan ubat penahan sakit semula jadinya sendiri. Jadi, senyumlah, kerana ia menyihatkan!

 1. Meningkat imunisasi badan

  • Tahukah anda bahawa ketawa atau senyuman membantu meningkatkan sistem imun badan anda? Well, memang betul! Kajian menyatakan bahawa ketawa, yang selalunya bermula dengan senyuman, meningkatkan sel imun dan antibodi melawan jangkitan, yang meningkatkan daya tahan anda terhadap penyakit.

 1. 'Penghilang’ stress

  • Betul, senyuman dapat mengaktifkan dan melegakan tindak balas tekanan anda. Kajian di mana individu terpaksa menghadapi situasi tertekan semasa tersenyum didapati mempunyai kadar denyutan jantung yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak tersenyum.

  • Rasa letih seharian menjalani rutin bekerja yang membuatkan anda rasa tertekan dan bosan, tetapi perasan tak? Ketika anda nak berjalan ke lif , ke parkir kereta, terlihat ada beberapa wajah yang senyum kepada, anda juga secara tidak langsung akan membalas senyuman mereka dengan pantas. Dan, kemudiannya, anda berasa gembira dan tenang. Haaaa, jadi, SENYUMLAH!

 

 1. Rahsia Awet Muda

  • Walaupun umur anda mungkin tidak berkurangan, senyuman atau ketawa lebih kerap boleh memberikan ilusi bahawa anda kelihatan lebih muda daripada anda. Kajian Psikologi dan Penuaan menunjukkan bahawa apabila sekumpulan melihat foto wajah gembira, mereka meneka umur orang dalam foto itu lebih muda berbanding foto orang yang sama dengan ekspresi neutral atau marah. Teruskan dan senyum! Anda hanya merangkul penampilan muda anda.


Photo by Padli Pradana from Pexels

 • Seperti yang anda lihat, senyuman dan ketawa sangat bermanfaat untuk minda, badan dan kesejahteraan keseluruhan anda! Tidak kira mood anda, anda boleh tersenyum atau ketawa. Malah, ia sihat untuk anda!

 

 1. Hubungan yang Lebih Baik

 • Satu kajian mendapati bahawa orang yang tersenyum biasanya dikenal pasti sebagai lebih disukai, berbanding mereka yang tidak tersenyum. Jika anda seorang yang "disukai", maka anda juga mempunyai peluang yang lebih baik untuk membina dan mengekalkan hubungan dengan orang - yang memberi manfaat kepada anda dan kesejahteraan keseluruhan anda.

 

Ingin senyum selalu untuk memanfaatkan faedah ini?